Pražské premiéry filmu – Praha 12. a 13.1. Roxy NoD

V pátek 12. ledna a v sobotu 13. ledna proběhne v experimentálním prostoru NoD pražská premiéra dokumentárního filmu Bufo Alvarius – The Underground Secret. Divákům nabídne strhující audiovizuální dobrodružství a radikální svědectví o nejsilnějším známém přírodním psychedeliku, které produkuje žába Bufo Alvarius ze sonorské pouště. Po projekci bude následovat diskuze s tvůrci a afterparty.

Bufo Alvarius – The Underground Secret je fascinující výpovědí skupiny psychonautů, která se za zkušeností s ropuchou coloradskou vydala do Jižní Ameriky. Kromě nich sdílí ve filmu osobní příběh s Bufo Alvarius zakladatel transpersonální psychologie Stanislav Grof spolu s lékařem a novodobým šamanem Octavio Rettigem, díky němuž mohlo ceremoniální kontakt s žabím tryptaminem 5-MeO-DMT prožít tisíce dobrovolníků po celém světě. Mnohým tato cesta daleko za hranice běžného vnímání změnila život.

Pouhá slova k interpretaci zkušenosti, kterou žába Bufo Alvarius dokáže zprostředkovat, nestačí. Proto jsme dokument pojali jako audiovizuální dobrodružství s působivou hudbou a s 3D animacemi inspirovanými vlastními prožitky s touto psychedelickou látkou. Původní záměr natočit reportáž postupně vygradoval do intenzivní filmové meditace o povaze vědomí a bytí. K dokonalosti, se kterou se „tam“ setkáte, to má stále daleko, ale takové už jsou možnosti naší reality – omezené,“ vysvětluje režisér a scénárista filmu Filip Záruba.

Bufo Alvarius – The Underground Secret je zatím nejlepší dokument o potenciálu užívání entheogenických medicín, především té žabí. Je to krásné mistrovské dílo o budoucnosti léků, jež se skrývají v samotné přírodě, na celém světě,“ komentuje film českých tvůrců Dr. Octavio Rettig.

Režisér Viliam Poltikovič, který se ve filmu také krátce objevuje, dodává: „Psychedelické látky provázejí a transformují lidstvo od nepaměti. Významnou, i když pozapomenutou historii mají i v Evropě. Stále se však o jejich obdivuhodných účincích otevřeně nemluví, jsou na hraně zákona. Film Filipa Záruby je sugestivním strhujícím obrazem i poselstvím nejsilnější známé psychoaktivní látky. Působivé filmové ztvárnění dává silný impulz k pozitivní změně, k možnosti pochopit jednotu, vstoupit do svobodného prostoru mimo pojmové kategorie, kde je možné vše – ať už se tam dostaneme cestou psychedelik nebo i bez nich.“

Producent Václav Dejčmar o novém filmu říká: Zkušenost s přírodními psychedeliky, jako je ayahuasca, u nás populární houby lysohlávky nebo nesmírně intenzivní Bufo Alvarius, je fascinující především pro svou univerzálnost. Naprosto odlišní lidé se z tripu nebo z ceremonie vrací s velmi podobným vhledem na povahu reality. A tento vhled nemá daleko ke slavnému popisu, který pronesl Martin Luther King ve svém vánočním kázání o míru v roce 1967, tedy přesně před padesáti lety: Musíme se spolu všichni naučit žít jako bratři anebo spolu všichni zahyneme jako blázni. V konečném důsledku jde o následující: Veškerý život je vzájemně propojen. Všichni jsme chyceni do sítě vzájemnosti, ze které nikdo z nás nemůže uniknout, jsme společně vetkáni do jediného roucha osudu. Takovou má náš vesmír strukturu.

Začátek akce: 19.00. Vstupné: 250,- Kč v předprodeji na goout.cz nebo na místě.

Goout:

12.1. https://goout.net/cs/listky/bufo-alvarius/uxub/

13.1. https://goout.net/cs/listky/bufo-alvarius/xxub/

Pro více informací sledujte FB eventy:

https://www.facebook.com/events/135492933782810 (pátek)

https://www.facebook.com/events/130708280957925/ (sobota)

Teaser filmu: http://www.youtube.com/watch?v=Xu8tHdgZmNM

Soundtrack k filmu (Maok – Galaxy): http://www.youtube.com/watch?v=212H6LlNyME